Fakte dhe figura

Si kanë ecur negociatat në Serbi dhe Mal të zi? Cila janë mësimet e nxjerra nga këto dy vende pararojë në rrugën drejt BE-së?

Faktet dhe figurat e mëposhtme shërbejnë për të kuptuar ecurinë e deri tanishme të procesit negociues në vendet fqinje. Këto fakte dhe figura ilustrojnë zhvillimet kyçe në Serbi dhe Mal të zi përkatësisht si dy vende pararojë në procesin e integrimit evropian në Ballkanin Perëndimor.

Datat Kyçe të Procesit të Integrimit Evropian në Mal të Zi

Në vitin 2006, parlamenti i Malit të Zi shpalli pavarësinë nga Bashkimi Shtetëror me Serbinë. Në vitet në vijim, shteti i vogel i Ballkanit Perëndimor, njëkohësisht fqinj i vendit tonë, ka shënuar rezultate tejet pozitive në procesin e integrmit evropian. Sot Mali i zi ka hapur 32 nga 35 kapitujt e negociatave, prej të cilave 3 janë mbyllur përkohësisht, gjë e cila tregon dhe progresin aktual të këtij vendi.

Por kur filloi rrugëtimi i Malit të Zi në BE dhe cili është celësi i suksesit për arritjet e deritanishme?

Kohështrirja e mëposhtme tregon zhvillimet kryesore në Mal të zi që prej aplikimit për anëtarësim në BE deri në ditët e sotme.

Datat Kyçe të Procesit të Integrimit Evropian në Serbi

Serbia, së bashku me 5 vende të tjera të Ballkanit Perëndimor, u identifikua si një kandidat potencial për anëtarësim në BE gjatë samitit të Këshillit Evropian të Selanikut në vitin 2003. Serbia aplikoi zyrtarisht për tu antarësuar në BE në vitin 2009 dhe më pas në janar 2014 u zhvillua Konferenca e Parë Ndërqeveritare duke sinjalizuar kështu dhe fillimin formal të negociatave për anëtarësim të Serbisë në BE.

Kohështrirja e mëposhtme tregon zhvillimet kryesore në Serbi që prej aplikimit për anëtarësim në BE deri në ditët e sotme.

Buy now